بیمارستان شهداء لردگان
۱۴۰۲/۱۲/۲۹
آموزش به بیمار

   

روند كار آموزش به بيمار در بخش هاي بستري بیمارستان شهدای لردگان
1 – كليه بيماران در بخش هاي بستري توسط كارشناسان پرستاري آموزش داده مي شوند .
-  آموزش ها بر اساس شرايط بيمار و اولويت بندي نياز هاي آموزشي انجام مي شود .
2 – موارد آموزش به بيمار در پرونده بيمار ثبت مي شود .و به بيمار پمفلت مربوط به موضوع داده مي شود .
3 – ارزشيابي موارد آموزش به بيمار در بخش توسط سرپرستار همان بخش براي كليه بيماران انجام مي شود .قابل ذكر است در صورتيكه در ستون ارزشيابي غير مؤثر قيد گردد، نياز آموزشي دوباره بايد به بيمار آموزش داده شده و ارزشيابي صورت بگيرد .
4- ارزشيابي سرپرستار در موردبيماران توسط سوپروايزر باليني و كارشناس آموزش به بيمار نيز به صورت رندوم انجام مي شود .

لازم به ذكر است بر اساس نياز سنجي انجام شده توسط واحد آموزش به بيمار در نیمه اول سال 1391 ،بیست (20) عدد محتواي آموزشي ، بر اساس اولويت بندي آماده و بین بیماران توزیع شده است .اسامي آنها عبارتند از :
1 – چگونه از اسپري و آسم يار خود استفاده كنيم ؟
2- سوالات رایج در مورد تغذیه با شیر مادر
3 – فتق
4 – کنترل سطح هوشیاری
5 – نارسایی احتقانی قلب
6 – سزارین
7- تشنج
8- لوزه ها
9- منیزیوم
10 – کسیت هیداتیک

11-راهنمایی تغذیه در بیماران دیابتی

12-کم خونی

13-ادم حاد ریه

14- آنفولانزا

15- فیشر همورئید

16- چربی خون

17- فاویسم

18- دیابت و مراقبت از پا

19- آلودگی هوا

20- مراقبت از فیسچول


نحوه آماده سازي مطالب :
-    مطالب از منابع معتبر پرستاري و آموزس به بيمار جستجو مي شود .
-    مطالب آماده شده با توجه به استانداردهاي طراحي رسانه هاي آموزشي در قالب پمفلت يا كتابچه گنجانده شده و چندين بار از نظر محتوا آناليز مي شود .( مواردي مانند ميزان سواد – گروه مخاطب – موارد فرهنگي و... در طراحي اين پمفلت ها در نظر گرفته می شود )
-    مطالب آماده شده توسط كميته آموزش به بيمار( متشکل از مترون-سوپروایزر بالینی-سوپروایزر اموزشی- سرپرستاران بخشهای بستری و کارشناس اموزش به بیمار) بررسي مي شود و بعد از رفع نقائص برای چاپ فرستاده می شود. 

نمونه ای از مطالب آموزشی

تزریق صحیح انسولین در بیماران مبتلا به دیابت

بیمار محترم لطفا به نکات زیر توجه کامل نمائید :

اندازه گیری دقیق قند خون اهمیت زیادی دارد چنانچه انسولین به درستی تجویز شود،در یک فرد وابسته به انسولین به عنوان یک داروی نجاتبخش حیات عمل میکند ولی در صورت تجویز نادرست باعث بروز عوارضی میشود که از آسیب بافتی تا شوک انسولینی متغیر هستند. معمولا با تزریق دو بار یا بیشتر انسولین در روز میتوانقند خون بیمار را کنترل کرد.

سرنگ انسولین : برای تزریق انسولین سرنگ های 100 واحدی در دسترس هستند. بیماران می توانند با رعایت بهداشت فردی تا چهار بار از یک سرنگ انسولین استفاده کنند پس از تزریق برای استفاده مجدد از سرنگ، انسولین باقی مانده در آن را تخلیه کرده، سرپوش سوزن را در محل خود قرار داده و سرنگ را در یخچال نگهداری کنید.

نگهداری انسولین: انسولین هرگز نباید منجمد شود یا در دمای بیش از 27درجه سانتیگراد نگهداری گردد. انسولین را تا یک ماه می توان در حرارت اتاق نگهداری کرد. اگر در مدت یک ماه مصرف نشود باید در یخچال گذاشته شود، زیرا در غیر این صورت قدرت اثر خود را از دست خواهد داد.

آماده سازی و تزریق انسولین: انسولین کدر و شیری رنگ را باید قبل از مصرف با برگرداندن آرام ویال و غلطاندن آن در بین دو دست کاملا مخلوط کنید و بیمار باید یاد بگیرد که چگونه انسولین را با مقدار صحیح درون سرنگ بکشد و همچنین ضمن استفاده از سرنگ شرایط استریل را رعایت نماید،هنگام گذاشتن سرپوش سوزن نکات ایمنی را رعایت کند و سرنگهای استفاده شده را در یک ظرف پلاستیکی محکم (ظرف خالی مواد شوینده) بیندازد.

انتخاب و چرخش محل تزریق: استفاده مکرر از یک محل برای تزریق می تواند به مرور باعث آسیب به بافت گردد. تغییرات بافتی حاصله می تواند باعث کاهش جذب انسولین گردد که به عدم کنترل بیماری می انجامد برای پیشگیری از بروز این مشکل، محل تزریق را به دقت انتخاب کرده و به طور منظم تغییر دهید و حتی الامکان از عضلاتی که فعالیت زیادی دارند استفاده نکنید زیرا کار شدید عضلانی سرعت جذب را افزایش می دهد .   

خصوصیات محل های تزریق :                        

1- به راحتی در دسترس باشند (ران، بازو ،شکم و باسن) 2- حساسیت کمی به درد داشته باشند .                                              

3-از نظر چشمی و لمسی طبیعی به نظر برسند. 

 تکنیکهای خود تزریقی : وسایلی که باید برای استفاده در منزل تهیه نمایید، شامل انسولین نسخه شده، پنبه و سرنگ های مورد تایید همراه با سوزن می باشد. استفاده از الکل برای تمیز کردن پوست توصیه نمی شود . با یک دست پوست محل تزریق را بکشید و ناحیه وسیعی را با انگشتان بگیرید تا محل تزریق ثابت شود با دست دیگر سرنگ را مانند مداد بگیرید و سوزن را به طور عمودی وارد پوست کنید و پیستون را تا آخر فشار دهید. اگر قرار است دو نوع انسولین را در یک سرنگ مخلوط کنید ابتدا باید انسولین کریستال را بكشيد.

آموزش به بيمار :

قبل از فعاليت و ورزش غذاي كافي بخوريد . وعده هاي غذايي را حذف نكنيد. تقريبا هر 5-4 ساعت يك وعده غذايي يا غذاي مختصر بخو ريد . قند خون را به طور مرتب كنترل كنيد . بازوبند هويت پزشكي بپوشيد . به طور منظم به پزشك مراجعه كنيد . مقدار انسولين را فقط تحت نظر پزشك تغيير دهيد .

علائم شوك انسولين ودرمان آن كه شامل موارد زير است به اعضاي خانواده و همكارانتان آموزش دهيد :

علائم : تعريق ، لرزش ، عصبانيت ، گرسنگي وضعف

علل : انسولين بيش از حد ، فعاليت شديد و نخوردن غذاي كافي

درمان اوليه :15-10گرم قند ساده مثلا 2تا3 قرص گلوكز ساده .يك لوله ژل گلوكز .نيم يا يك فنجان آب ميوه

خوردن يك غذاي مختصر پس از درمان اوليه شامل نشاسته وپروتئين مثل نان وپنير. شير ونان سوخاري يا نصف ساندويچ .

عوارض انسولين درماني :

واكنش هاي حساسيتي موضعي به صورت قرمزي ، تورم ، درد، سفتي و كهيربه اندازه4-2سانتيمتر در محل تزريق . از بين رفتن بافت چربي زير جلدي كه به صورت فرورفتگي در پوست بروزمي كند . مقاومت به انسولين كه شايع ترين علت آن چاقي است وبا كاهش وزن از بين ميرود . بالا رفتن قند خون هنكام صبح كه نياز بيماران را به تزريق انسولين در ساعات اوليه روز افزايش مي دهد اين پديده با تزريق انسولين NPH عصر قبل از شام رخ مي دهد كه براي پيشگيري از آن NPHعصر را قبل از خواب تزريق كنيد .

 منبع: برونر وسودارث 2010                واحد آموزشي بیمارستان شهدای لردگان                                پاییز 91

تاریخ به روز رسانی:
1391/08/27
تعداد بازدید:
23365
امتیازدهی
میانگین امتیازها:3 تعداد کل امتیازها:76
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
تاریخ بروز رسانی 1402/12/29
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.
Copyright © 2014 S.K.U.M.S - All rights reserved
Powered by DorsaPortal