۱۴۰۴ پنج شنبه ۵ ارديبهشت
1396/10/11
/Dorsapax/Data/Sub_5/File/888ccccccccc.png
28 نكته مهم در خصوص نگهداري دارو در منزل
با توجه به افزايش ميزان نگهداري دارو در منازل، خانم دكتر عليار كارشناس امور داروئي معاونت غذا و دارو نكات مهمي در خصوص نحوه نگهداري انواع داروها متذكر شدند.
نكات مهم در مورد نگهداري دارو در منزل:
1- تا حد امكان داروهايي كه مورد مصرف نيستند، در منزل نگهداري نشود.
2- دارو هاي بدون برچسب و يا دارو هاي فله اي را هرگز در منزل يا محل كار نگه نداريد.
3- حد اقل هر سه ماه يك بار همه ي داروهاي موجود در منزل را از نظر تاريخ مصرف بررسي كنيد.
4- هرگز داروئي را در جعبه داروي ديگري نگهداري نكنيد.
5- به شرايط نگهداري دارو كه روي جعبه دارو يا در بروشور آن ذكر شده توجه كنيد.
6- داروها بايستي در ظرف اصلي خود نگهداري شوند. خارج كردن آنها از ظروف و تقسيم در پاكت هاي كاغذي يا پلاستيكي فساد آنها را تسريع مي كند.
7- داورئي را كه نمي شناسيد، در منزل نگه نداريد. اينگونه داروها را مي توان به هلال احمر اهدا كرد. داروها را به افراد فقير و محتاج ندهيد زيرا ممكن است آنها را خودسرانه مصرف كنند وخطراتي متوجه آنها شود.
8- بهتر است ليستي از داروهاي موجود در منزل تهيه شود ودر محل نگهداري داروها نصب شود. هر چند وقت يك بار اين ليست بازبيني شود. مي توان تاريخ انقضاي هر دارو را هم در اين ليست نوشت.
9- بعضي ازداروها مثل انسولين هاي نووميكس و نوراپيد يا قطره كلرامفنيكل يا اسپري دسموپرسين (مينيرين) قبل از باز كردن باندروم دارو در يخچال تا انقضاي مصرف دارو قابل مصرف مي باشد و در صورت باز كردن به ترتيب تا چهار هفته و تا بيست روز و تا سي و يك روز بيرون از يخچال قابل نگهداري است.
10- داروها را حتماً در محلي مناسب و در داخل بسته بندي و دور از گرما، رطوبت و نور مستقيم آفتاب قرار دهيد.
11- برخي از داروها نياز به نگهداري در يخچال دارند كه روي بسته بندي آنها اين موضوع درج شده است و قرار گرفتن آنها در محيط بيرون از يخچال ممكن است باعث از بين رفتن خواص دارويي آنها شود. در صورت درج عنوان"در دماي 2 الي 8 درجه سانتيگراد نگهداري شود " يا "در يخچال نگهداري شود" لازم است دارو در قسمت پايين درب يخچال قرار داده شود و نه در قسمت فوقاني زيرا كه دماي آن قسمت پايين تر از 2 درجه مي باشد.
12- از اقلام دارويي رايج هيچ موردي نداريم كه در فريز نگهداري شود زيرا كه دماي فريز پايين تر از صفر درجه است.
13- داروها را دور از دسترس اطفال نگهداري كنيد، زيرا كودكان كنجكاو هستند و ممكن است دور از چشم والدين به تقليد دارويي را بخورند و مسموم شوند. صدمه اين بي احتياطي جبران ناپذير بوده و ممكن است موجب مرگ كودك گردد.
14- بر روي بسته تمامي داروها شامل داروهاي نسخه اي و بدون نسخه تاريخ انقضاء (كه با حروف EXP مشخص مي شود) به شكل ماه و سال ذكر مي شود.
15- پس از پايان تاريخ انقضاء سازنده دارو تعهدي در خصوص تضمين پايداري و خلوص ماده دارويي ندارد. با انقضاي تاريخ مصرف، برخي داروها فقط اثربخشي خود را از دست م يدهند و برخي م يتوانند سبب بروز واكنش هاي حساسيتي و مسموميت گردند، بنابراين از مصرف دارو پس از رسيدن تاريخ انقضاء خودداري كنيد.
16- فاصله زمان توليد (تاريخ توليد را با علامت اختصاري MFG روي بسته بندي داروها مشخص مي شود) و انقضاء مصرف دارو را عمر قفسه اي مي نامند، كه اين فاصله مي تواند بين 1 تا 5 سال متفاوت باشد. تنها دارويي كه در شرايط مطلوب نگهداري شده است، در اين فاصله اثربخشي و ايمني خود را حفظ م يكند و در صورتي كه دارو در شرايط ذكر شده روي بسته بندي آن نگهداري نشود، پيش از تاريخ انقضاء، دستخوش واكنش هاي نامطلوب شده و قابليت مصرف را از دست مي دهد.
17- داروهايي كه علائم فساد را نشان م يدهند، نظير تغيير رنگ، بوي نامطبوع، دوفاز شدن و … بايد به نحو مناسبي دور ريخته شوند.
18- ريختن داروها در دستشويي يا فاضلاب سبب ورود مستقيم آن به محيط زيست م يگردد و در خصوص آنتي بيوتي كها موجب مقاومت ميكروبي م يگردد. بنابراين از دور ريختن داروهاي تاريخ گذشته و فاسد به روش فوق جداً خودداري گردد.
19- سرنگ و دستكش استريل نيز تاريخ انقضاي مصرف دارند. سرنگ و يا دستكش استريل كه تاريخ مصرف آن گذشته و يا كاغذ پوشش آنها پاره شده باشد غيراستريل و غيرقابل استفاده است.
20- از مصرف شربت آنتي بيوتيك پودري كه درب آن باز شده (با آب جوش سرد شده تهيه گرديده) و بيش از 2 هفته از نگهداري آن گذشته است بپرهيزيد.
21- از مصرف محلول دارويي كه غليط شده يا تغيير رنگ داده و يا بو و طعم آن تغيير كرده است، بپرهيزيد.
22- از مصرف كپسول و قرصي كه ترك خورده يا نرم شده با بهم چسبيده يا تغيير رنگ داده است بپرهيزيد.
23- از مصرف پماد و كرمي كه ترك خورده يا سفت شده يا نشت كرده است، بپرهيزيد.
24- يادمان باشد مصرف خودسرانه دارو و يا تجويز دارو براي ديگران مجاز نيست. براي استفاده از داروهاي موجود در منزل، هر بار با پزشك و داروساز خود مشورت كنيد. دارو را در مقادير مورد
نياز و طبق دستور پزشك و داروساز تهيه نموده و فقط به ميزاني كه بيمار در فاصله قابليت مصرف دارو و تاريخ انقضاء آن را مصرف مي نمايد، تهيه شود. عدم توجه به ا ين نكته علاوه بر هدر رفتن هزينه صرف شده جهت تهيه دارو مشكلات دور ريختن و معدوم كردن دارو را نيز در پي خواهد داشت.
25- اكثر داروهاي تجويز شده يك بروشور (راهنما) در مورد اطلاعات لازم دارند كه تحت عنوان اطلاعات دارويي براي مصرف، عوارض جانبي و موارد احتياط است كه براي شما مفيد است، آن را مطالعه كنيد و از درمان خودسرانه بيماري توسط داروهاي بدون نسخه پزشك اجتناب كنيد. به خاطر داشته باشيد كه دكتر داروساز امين شماست و شما م يتوانيد براي دريافت اطلاعات بسياري از داروها، از داروسازان شاغل در داروخان هها كمك بخواهيد.
26- در صورتي كه دارويي مصرف مي كنيد، هنگام دريافت داروهاي جديد نسبت به وجود تداخلات دارويي با مسئول فني داروخانه مشورت نمائيد.
27- در صورت بروز هر گونه عارضه دارويي به پزشك خود يا داروساز مسئول فني داروخانه مراجعه كنيد.
28-
جهت كسب اطلاعات دارويي با سامانه پاسخگويي وزارت بهداشت به شماره 190 تماس حاصل نمائيد.
تعداد بازدید:
6190
Powered by
Dorsa
Portal