آنفولانزاي H1N1 چيست؟
آنفولانزاي H1N1 چرا خطرناك است؟ چگونه ميتوان از آن پيشگيري كرد و در صورت ابتلا راه درمان آن چيست؟ همه آنچه درباره اين بيماري بايد بدانيد در زير آمده است.
آنفولانزاي H1N1 نوعي از آنفولانزاي خوكي است كه به دليل تغيير شكل دادن اين ويروس و حمله به بدن انسان بيماري خطرناكي محسوب ميشود.
بيماري آنفلوآنزاي خوكي از نوع قبلاً هم وجود داشته و شناخته شده است و همهگيري جهاني آنفلوآنزا در سالهاي 1918 و 1919 نيز به علت شيوع همين نوع آنفلوآنزا بوده است.
بررسيهاي اخير نشان ميدهد كه تغييراتي در ساختار اين ويروس در آنفلوآنزاي خوكي به وجود آمدها ست. به همين علت از 5 آوريل 2009 موارد مرگ و مير ناشي از اين بيماري در مكزيك و آمريكا روي داد.
نوع جديد آنفلوآنزا كه در سال 2009 در مكزيك و آمريكا كشف شد تركيبي از ويروسهاي آنفلوآنزاي خوكي، انساني و حاد پرندگان است.
پيش از شيوع آنفلوآنزاي خوكي در مكزيك در سال 2009، مواردي از ابتلاي گسترده دامي و انساني به اين بيماري در آمريكا در سال 1976 و در فيليپين در سال 2007 گزارش شده بود.
علائم آنفولانزاي H1N1 چيست
علائم آنفلوآنزاي خوكي در ميان انسانها به آنفلوآنزاي انساني يعني تب، سرفه، گلودرد، سردرد، احساس سرما و خستگي شباهت دارد. برخي از افراد نيز پس از مبتلا شدن به اين بيماري دچار اسهال و استفراغ ميشوند.
بر اساس اعلام اداره سلامت ايالات متحده(cdc)، دو داروي تاميفلوو رلنزا كه داروهاي رايج براي مقابله با آنفلوآنزا هستند، براي مقابله با تمام گونههاي كنوني آنفلوآنزاي خوكي نيز مؤثرند.
علائم آنفلوآنزاي خوكي در ميان انسانها به آنفلوآنزاي انساني شباهت دارد. اين علائم شامل تب، سرفه، گلودرد، سردرد، احساس سرما و خستگي است.
به علت اين شباهتها پزشكان قادر به تشخيص قطعي آنفلوآنزاي خوكي نيستند، و تشخيص قطعي آن فقط با انجام تست لابراتواري ممكن است.
4 علامت اصلي
تب بالاي 38 درجه، سردرد، گلودرد و سينه درد و سرفه از علائم اصلي اين بيماري هستند كه اگر كسي 2 تا 3 علامت ذكر شده را داشته باشد مشكوك به بيماري آنفلوآنزاي نوع a است. اسهال، استفراغ، تهوع، كوفتگي عضلات، عطسه و آبريزش بيني از علائم فرعي اين بيماري است كه چنانچه با 2 تا 3 علامت اصلي همراه باشد فرد مشكوك به اين بيماري است.
آنفلوآنزاي خوكي از راه سرفه، عطسه و تماس با اشياي آلوده به ويروس و تماس دهان و بيني يا چشم خود منتقل ميشود. ويروس از راه فراوردههاي خوراكي و خوردن گوشت خوك منتقل نميشود. آنفلوآنزاي خوكي بيشترين سرايتپذيري را در 5 روز اول بيماري دارد كه در بچگي اين دورهٔ انتقال تا 10 روز هم ميتواند طول بكشد. تشخيص بيماري با نمونهگيري در اين 5 روز ميسر است.
روش پيشگيري از ابتلا به آنفولانزاي H1N1
دستان خود را بهطور مرتب با آب و صابون يا محلولهاي ضدعفوني حاوي الكل بشوييد، مخصوصاً زماني كه عطسه يا سرفه ميكنيد يا وقتي كه از بيرون به خانه بازميگرديد.
ضدعفوني سطوح داخلي خانه با محلولهاي حاوي كلر در كاهش احتمال انتقال بيماري مؤثر است.
از تماس نزديك با خوكها يا انسانهايي كه آلوده هستند بپرهيزيد.
فاصله گرفتن از اجتماعات عمومي در محيطهايي كه احتمال ميرود ويروس در آنجا شايع باشد نيز توصيه ميشود.
از دست زدن و تماس با اشيا و سطوحي كه ممكن است آلوده باشند، مخصوصاً در اماكن عمومي به شدت بپرهيزيد از دست زدن به دهان، بيني و چشمان خود بپرهيزيد.
در صورتي كه خود مشكوك به ابتلا به آنفلوآنزا هستيد، حتماً هنگام عطسه و سرفه جلوي دهان و بيني خود را بگيريد. اگر دستمال به همراه نداريد، هنگام عطسه يا سرفه قسمت داخلي آرنج خود را در برابر دهان و بيني بگيريد تا دستانتان آلوده نشوند.
هر فردي كه دچار علايم شبهآنفلوآنزا شامل تب ناگهاني، سرفه و دردهاي عضلاني شد بايد از رفتن به سركار و استفاده از وسايل حملونقل عمومي پرهيز كرده و سريعاً به پزشك مراجعه كند.
از فرد مبتلا به آنفلوآنزا بايد حدود 1 تا 2 متر فاصله گرفت.