۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
1401/10/07 /Dorsapax/Data/Sub_2/File/DrRaesi.jpg
علل مصرف غیر منطقی دارو نیازمند تحقیق و ارائه راهکار از سوی محققین است

وبدا؛ سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در خصوص نقش تحقیقات و فناوری در مصرف منطقی داروها گفت: در حال حاضر نیاز حیاتی نظام سلامت کشور تصمیم‌گیری مبتنی بر شواهد است و مقوله "مصرف دارو" نیز از این امر مستثنی نبوده و لازمه تدوین سیاست ها و برنامه ریزی ها جهت مصرف منطقی داروها در جامعه، دستیابی به شواهد بوسیله تحقیق و پژوهش است.
به گزارش وبدا؛ دکتر الهام رئیسی افزود: تحقیق و ارزیابی در زمینه عوارض مصرف غیرمنطقی داروها سمیت و عوارض جانبی آنها، بررسی علل و اپیدمیولوژی موضوع قدم اول است.
وی اضافه کرد: پس از شناسایی خطرات و چالش ها سیاست گذاری مبتنی بر شواهد باید اتفاق افتد و ضمن مدیریت توزیع داروها، پرهیز از تحویل دارو به بیمار بدون نسخه پزشک؛ مقوله "آموزش" در جایگاه بعدی قرار می گیرد و باید اطلاع رسانی و آموزش لازم به قشرهای مختلف جامعه صورت پذیرد و فرهنگ سازی لازم برای عوام مردم انجام شود به گونه ای که حتی اگر فرد به انواع داروها نیز دسترسی داشته باشد با علم به اثرات نامطلوب آن از این امر پرهیز کند.
به گفته وی، پژوهش و تحقیق می تواند در راستای شناخت علل مصرف غیر منطقی داروها ورود کند.
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: شاید تورم، کمبود درآمد خانواده ها به سبب عدم توان مراجعه به متخصیص علوم پزشکی در مصرف خودسرانه و غیر منطقی داروها دخیل باشد که محققین می بایست در این مباحث و امثال آن ورود کرده و علل این معضل را شناسایی و راهکارهای لازم را ارائه دهند.
دکتر رئیسی با بیان اینکه، بررسی نقش اپیدمیولوژی این موضوع نیز در تحقیقات مهم است یادآور شد، بدون شک مصرف غیر منطقی دارو در کشورهای مختلف دنیا یکسان نیست و نحوه توزیع و مصرف نیز در جوامع مختلف باید ارزیابی و بهترین سیاست ها در این خصوص اتخاذ گردد.
وی گفت: در کشور ما آمار مصرف بی رویه و خودسرانه دارو بالا می باشد باید تحقیقات گسترده انجام و مقایسه نتایج آن با سایر کشورها و به خصوص کشورهای موفق در کنترل این معضل، انجام شود و نهایتا پروتکل های لازم تدوین گردد.
دکتر رئیسی اضافه کرد: می توان به دنبال انجام پژوهش گسترده با اجرای کلان پروژه؛ یک گایدلاین (راهنما) در این خصوص تدوین کرد.
وی گفت: در داخل کشور نیز باید پژوهش های لازم جهت بررسی میزان گرایش به مصرف غیرمنطقی دارو در قومیت ها و استان های مختلف بررسی شود، بی اعتمادی به پزشکان، گرایش های فرهنگی خاص یک جامعه، نوع تغذیه، پوشش های گیاهی خاص منطقه، میزان توان اقتصادی و سایر پارامترهای دخیل در این امر باید بررسی شود، اینکه چرا بیمار از پزشک خود می خواهد فلان دارو را تجویز کند، اینکه چرا بیمار بدون نسخه پزشک، مستقیما دارو را از داروخانه تهیه می کند، شاید چرخه توزیع دارو مشکل دارد، شاید نیاز به فرهنگ سازی باشد. تمام این موارد نیازمند تحقیق و پژوهش است.
وی با تاکید بر اینکه، نباید از نقش فناوری در مقابله با چالش مصرف غیر منطقی داروها غافل بود افزود: با تولید داروهای با عوارض جانبی کمتر، همچنین ساخت و تولید داروهای گیاهی که مورد استقبال جامعه کنونی کشور نیز می باشد می توان به کاهش مراجعه بیماران به داروخانه ها کمک کرد یا حداقل با این اقدام، داروهایی در اختیار مردم قرار می گیرد یا خودسرانه مصرف می شود که دارای عوارض جانبی کمتری باشند که در سال تولید اشتغال و دانش بنیان باید بر این امر تمرکز بیشتری داشت.
دکتر رئیسی گفت: در دنیای مدرن امروزی بحث پیشگیری از ابتلا به بیماری ها بر مقوله درمان چه مصرف دارو بصورت منطقی یا غیر منطقی همواره مورد تاکید قرار گرفته است هدف اصلی فعالان حوزه تحقیق و فناوری می بایست ابداع روش های جلوگیری و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها باشد و زمانیکه وقوع بیماری در جامعه کاهش یافت بالتبع آن نیازی به مصرف دارو نخواهد بود.
وی در پایان اظهار داشت: در نهایت جهت مقابله با این مشکل که خطرات زیادی به دنبال دارد لازم است یک کار زیر بنایی انجام شود و بدون انجام پژوهش این امر امکان پذیر نخواهد بود تا زمانی که شواهد لازم در خصوص مصرف غیرمنطقی داروها با انجام پژوهش جمع آوری نگردد، تصمیم گیری اصولی نیز صورت نخواهد گرفت.
تعداد بازدید: 783
Powered by DorsaPortal