۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۳ آبان
1402/02/21
/Dorsapax/Data/Sub_2/File/ikiu.jpg
با گرم شدن هوا؛ بیشتر از قبل مراقب ابتلا به اسهال و استفراغ باشید
وبدا؛ سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد و رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با اشاره به گرم شدن هوا، نسبت به افزایش ابتلا به بیماری اسهال و استفراغ هشدار داد.
به گزارش وبدا، دکتر علی احمدی گفت: از 12 تا 19 اردیبهشت ماه 1402 تعداد 14 مورد بیماری اسهال و استفراغ مرتبط با آب و مواد غذایی در روستاهای شاهقریه و دومکان تحت پوشش مرکز خدمات جامع سلامت مرادان شهرستان خانمیرزا شناسایی و اقدامات لازم بهداشتی و هماهنگی درون بخشی و برون بخشی با آبفا انجام شد.
وی افزود: با توجه به گرم شدن هوا و دسترسی به میوه های فصل بهار و همچنین ورود عشایر به استان، رعایت بهداشت موادغذایی و استفاده از آب سالم و مطمئن و استفاده از لبنیات پاستوریزه ضروری است.
وی به راهبردهای پیشگیرانه اشاره کرد و گفت: جهت پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال بوسیله آب و مواد غذایی و بیماری های مشترک انسان و حیوانات از جمله بیماریهای اسهالی، تب مالت و حفظ سلامت خود و اطرافیان در منزل، تفریحگاه ها، پارکها و در حین مسافرت، همیشه از آب لوله کشی تصفیه شده و لبنیات پاستوریزه استفاده کنید و چنانچه از سلامت آب در دسترس، اطمینان ندارید و از آب چاه، آب تانکرهای غیر کلر زده، آب چشمه ها، آب قناتها و ... استفاده میکنید، ابتدا آنرا به مدت 30 دقیقه جوشانده و پس از سرد کردن مصرف کنید و یا با استفاده از کلرمادر آن را قابل استفاده نمایید. کلرمادر و دستور مصرف را می توان از مراکز بهداشتی تهیه نمود.
وی افزود: از یخهای قالبی و کارخانهای غیر بهداشتی پرهیز کنید، زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروبها وجود دارد.
دکتر احمدی اضافه کرد: هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و یا از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده نمایید و در رودخانهها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید. همچنین از آشامیدن آبهای مشکوک در پارک ها، باغها و فضای سبز و از مصرف آب آشامیدنی که در منبعهای آب و سقاخانههای کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند و آبی که در اتوبوسهای بین شهری که با استفاده ظروف عمومی و از یخهای قالبی برای سرد کردن آن، عرضه میشود، جداً خودداری نمایید.
وی یادآور شد: همیشه از لیوان و ظروف و قاشق و چنگال شخصی استفاده کنید و از مصرف مواد غذایی آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشک، معجون، فالوده، بستنیهای غیرپاستوریزه و غیر کارخانه ای، بلال، فال گردو، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه میگردد جداً خودداری نمایید.
وی با اشاره به مصرف شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه گفت: شیرمحلی را به مدت 20 دقیقه قبل از مصرف بجوشانید.
وی افزود سبزیجات، کاهو، کلم، خیار، گوجه فرنگی و صیفی جات قبل از مصرف حتما باید شستشو و ضدعفونی گردند و از مصرف سبزیجات محلی خام خودداری گردد و در صورت لزوم آن را ضد عفونی نموده و سپس مصرف نمایید.
دکتر احمدی تاکید کرد: در موقع خرید و حمل مواد غذایی، اقلامی مثل نان را که قابل شستشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه و سبزیجات نشسته و گوشت خام قرار ندهید، و در مراسم عمومی همانند جشن ها، عروسیها و ... حتی المقدور از مصرف سبزیجات، سالاد، میوه و بستنی خودداری نمایید، مگر آن که کاملاً از شسته و ضد عفونی شدن و پاستوریزه بودن آنان اطمینان حاصل نمایید.
وی گفت: حتی الامکان از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید و غذاها و مواد خوراکی باید تازه به تازه و به اندازه نیاز در یخچال و در ظروف سر بسته، دور از مگس و حشرات نگهداری شود.
رئیس مرکز بهداشت گفت: از قرار دادن سبزی و میوه جات نشسته و ضد عفونی نشده در یخچال جداً خودداری کنید، و قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون خوب بشویید.
وی تصریح کرد: قبل از تهیه، توزیع وخوردن غذا و قبل ازغذا یا شیردادن به کودک حتماً دستها را با آب و صابون بشویید همچنین دستهارابعدازاجابت مزاج (رفتن به توالت)، شستن و تمیزکردن کودک و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی ومرغ با آب و صابون بشویید.
دکتر احمدی با تاکید بر اینکه زباله را در کیسههای مخصوص زباله جمع آوری و از انباشت آن خودداری کرده و در محل مخصوص جمع آوری زباله قرار دهید گفت: ضمن رعایت بهداشت فردی، از شنا کردن در استخرها، رودخانه ها، نهرها و یا جویهای آلوده خودداری نمایید و حتی المقدور از سفر کردن در هنگام بیماری اجتناب کنید.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد افزود: افرادی که دچار ضعف و نقص سیستم ایمنی و عمومی بدن هستند، مانند مبتلایان به ایدز، هپاتیت، پیوند اعضایی ها، مصرف کنندگان داروهای شیمی درمانی و رادیوتراپی، دیالیزی ها، دیابتیها و مبتلایان به بیماریهای قلبی بیشتر در معرض خطر هستند و بیش از دیگران باید اصول بهداشت فردی را رعایت کنند.
وی توصیه کرد: در صورت ضرورت سفر؛ توصیههای بهداشتی را کاملاً رعایت نمایید چراکه در فصل بهار و تابستان شیوع وبا، حصبه و بیماریهای اسهالی جدی است.
دکتر احمدی به خنک نمودن هوای محیط در حد کمتر از 25 درجه و کم کردن رطوبت هوا به کمتر از 50 درصد در کنترل شیوع وبا و بیماری های شبه وبا اشاره کرد و افزود: اسیدی نگه داشتن فضای معده (مصرف لیموترش تازه و دوغ پاستوریزه به همراه غذا) تا حد زیادی میکروب وبا را از بین میبرد.
وی با اشاره به اینکه تجویز آنتی بیوتیک مناسب باید توسط پزشک صورت بگیرد گفت: بیماری وبا به مدت 1 الی 3 هفته (یعنی زمانی که میکروب در مدفوع یافت میشود) مسری است.
دکتر احمدی اظهار داشت: با مشاهده هر مورد از ابتلا به اسهال سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید. در صورتی که فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشک مراجعه کند درمان قطعی این بیماری امکان پذیر است. همچنین مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن میباشد، لذا پیش از رساندن بیمار به پزشک خوراندن مایعات فراوان و محلول ORS به بیمار الزامی میباشد.
وی خاطرنشان کرد: بدون تجویز پزشک از مصرف قرصهای ضد اسهال به هر نحو خودداری کنید. بسیاری از افراد به دلیل خود درمانی و استفاده از برخی داروهای ضد اسهال در این بیماری دچار مشکلات حاد شده و باعث از دست رفتن زمان که برایشان فوق العاده حیاتی است میشوند. زیرا مصرف این داروها موجب میشود میکروب فرصت بیشتری در روده برای تکثیر و دفع سم پیدا کند و بیماری تشدید شود.
دکتر احمدی در پایان گفت: گزارش سریع موارد بیماری وبا و موارد اسهالی به مراکز ذیصلاح از مهمترین عوامل پیشگیری است چرا که نتیجه آن بیماریابی زودرس در جامعه و درمان سریع در مورد بیماری خواهد بود.
تعداد بازدید:
265
Powered by
Dorsa
Portal