کلینیک تخصصی دندانپزشکی صدف
۱۴۰۳/۲/۸
ترمیم
درمان اصوالی و استاندارد
 
دندانپزشکی ترمیمی ( Restorative Dentistry )
 
ترمیم دندان یا فیلینگ filling
 
دندانپزشک متخصص ترمیم دندان ، در یک مطب یا کلینیک دندانپزشکی، مسئول حذف پوسیدگی ها، جبران شکستگی ها، رفع نواحی بد رنگ و یا بدشکل در تاج دندان ها می باشد.

دندان ها به دلایل مختلف از جمله عدم رعایت بهداشت ممکن است دچار پوسیدگی شوند. البته عوامل دیگری مانند ژنتیک، ردیف نبودن دندان ها و تغذیه نامناسب نیز در ایجاد پوسیدگی موثر است.

زمانی که دندان پوسیده می شود ترکیب شیمیایی آن دچار تغییر گشته، نرم و سست می شود و محلی جهت تجمع میکروب می گردد. در صورت درمان نشدن، دندان دچار تخریب شده و از دست می رود. هرچه میزان از بین رفتن بافت دندان کمتر باشد، درصد موفقیت ترمیم دندان بیشتر و احتمال عود پوسیدگی آن کمتر می شود.

تا هنگامی که پوسیدگی به پالپ دندان ( که عوام به آن عصب دندان می گویند ) نرسد ، می شود دندان را بدون درمان ریشه ( که عموما به آن عصب کشی میگویند ) پر کرد . پس بهتر است هرچه زودتر دندانهای پوسیده را پر نموده تا پوسیدگی به عصب نرسد. البته پوسیدگی دندان تنها عامل مسبب عصب کشی نیست و ضربه و مشکلات لثه و شکستگی دندان نیز می‌تواند باعث آسیب عصب دندان شود.
 
روش های ترمیم دندان پوسیده
به بازگرداندن عملکرد و شکل ظاهری دندان آسیب دیده با مواد ترمیم کنندۀ دندان ، پرکردن دندان یا ترمیم دندان یا فیلینگ ((filling گفته می‌شود. خرابی ساختار دندان معمولاً در اثرپوسیدگی یا آسیب‌های خارجی بوجود می‌آید.

روش اول : ترمیم مستقیم
در این روش ترمیم ، در جلسه اول پوسیدگی دندان برداشته شده و دندان برای ترمیم آماده می شود. دندانپزشک گزینه های بسیار زیادی برای پر کردن و ترمیم دندان پوسیده دارد. برای نمونه گلاس یا رزین اینومر برای پر کردن قسمت های نزدیک ریشه و یا مناطقی که تحت فشار زیاد نیستند، مورد استفاده قرار می گیرد.

ترمیم مستقیم دندان به طور کلی در سه مرحله انجام می‌شود:

  • آماده کردن دندان برای قرار دادن مواد ترمیمی در آن
  • جایگذاری کردن مواد ترمیمی در داخل دندان.
  • فرم دادن و تست بلندی مواد قرار داده شده در داخل دندان
روش دوم: ترمیم غیر مستقیم

در روش ترمیم غیر مستقیم، در یک جلسه دندان تراش خورده ، پوسیدگی خارج می شود بعد قالبی از دندان تهیه می کنند . ماده ترمیمی در لابراتوار ساخته می شود و در جلسه دیگری در دهان بیمار قرار می گیرد و به داخل دندان چسبیده می شود.مواد ترمیمی گاهی در تاج دندان قرار می گیرند و قسمتی از دندان را پر می کنند که فشار جویدن را تحمل می کند و باید از مواد مقاومتری استفاده شود . اما گاهی این مواد برای حفره های درونی دندان استفاده می شود و می توان فلز طلا ، سرامیک و یا رزین را بکاربرد.

فرآیند و مراحل پر کردن دندان

دندانپزشک در ابتدا دندان و ناحیه اطراف را برای ترمیم قسمت آسیب‌ دیده آماده و تراش می‌دهد. پوسیدگی یا آسیب‌دیدگی با لیزر یا هندپیس دندانپزشکی برداشته شده و جرم‌گیری این ناحیه برای پاک سازی از باکتری‌ها یا ذرات باقیمانده پیش از تکمیل ترمیم انجام می‌شود.

برای پر کردن دندان با کامپوزیت ابتدا می بایست دندان پوسیده را ایزوله نمود. ایزوله کردن دندان پوسیده در ترمیم با کامپوزیت به این دلیل بسیار مهم است که اجازه نمی‌دهد رطوبت درمان باندینگ را با اختلال مواجه کند. دندانپزشک در باندینگ لایه‌های چسب و سپس ماده کامپوزیت را روی دندان می‌زند و آن را با تابش نور مخصوص خشک و سفت می‌کند. این نوع درمان زیبایی خاص خود را به همراه دارد.

انواع مواد ترمیمی :
مواد فلزی : آمالگام ، طلا و …
مواد همرنگ : کامپوزیت ، گلاس آینومر ، سرامیک و …
اینله و اُنله
مواد پرکردن موقت : پانسمان ( هیدروکسید کلسیم در ترکیب با مواد دیگر جهت پانسمان موقت دندان ) ، زونالین و … 
 
 
 
ترمیم دندان با مواد همرنگ
copmosit

این روش روشی بسیار محافظه کارانه (Conservative) می باشد که حداقل تراش دندان صورت می گیرد تا مقدار زیادی بافت سالم دندان حفظ گردد.

ترمیم دندان با کامپوزیت روش جدیدتری در مقایسه با آمالگام است و با پیشرفت تکنولوژی روز به روز بهبود می‌یابد. رزین کامپوزیت شکل ‌پذیری و سازگاری مشابه گِل رس دارد. برای سخت شدن مواد باید از نور مخصوصی (لایت کیور) استفاده شود. با تابش این نور، مواد فعال و سخت میشوند و ظاهری مشابه دندان طبیعی پیدا می‌کنند.

در این روش ترمیم دندان، بعد از برداشت پوسیدگی دندان، ابتدا از ماده ای به نام اسید اچ استفاده می شود که سبب ایجاد حفراتی بسیار زیاد در حد میکرون در دندان می گردد. سپس دندان شستشو داده شده و از ماده ای به نام باندنیگ، پس از خشک کردن دندان استفاده می شود. سپس عمل curing با دستگاه مخصوص انجام و ماده ی باندنیگ سفت شده و اصطلاحا cure می گردد.

معمولا از ترمیم دندان با مواد همرنگ، برای دندانهای جلویی (قدامی) استفاده می شود، که از نظر ظاهری رنگی شبیه به دندان اصلی داشته باشد. 
 
 مراحل کلی ترمیم دندان با کامپوزیت :

  • پوسیدگیها بدون آسیب رسیدن به بافت سالم دندان برداشته می شوند.
  • شستشو
  • اگر ترمیم عمیق باشد، استفاده از دایکال برای کف بندی.
  • یک لایه گلاس آینومر برای جلوگیری از تحریک پالپ توسط کامپوزیت .
  • استفاده از اسید مخصوص جهت تمیز کردن و افزایش قدرت چسبندگی کامپوزیت به دندان. ( اچینگ )
  • شستشو
  • خشک کردن مینای دندان ( البته عاج نباید خشک شود )
  • باندینگ ( مثل چسب عمل می کند ) روی جدار حفره
  • تابش نور آبی( لایت کیور ) به باندینگ
  • قرار دادن لایه لایه کامپوزیتترمیم دندان با کامپوزیت
  • ترمیم دندان با کامپوزیت
  • تابش نور آبی( لایت کیور ) پس از هر لایه
  • فرم دادن سطح کامپوزیت سفت شده توسط فرز یا همان مته های دندانپزشکی
  • تصحیح بلندی پرکردگی
  • پالیش نهایی
 
ترمیم دندان با مواد غیر همرنگ

قبل از اینکه دندان های بیمار ترمیم شوند، دندانپزشک ترمیمی ، دندانهای او را از نظر جنس، موقعیت، رنگ و وسعت پوسیدگی، بررسی می‌کند. در صورتی که دندان خراب در بین دندانهای آسیاب و تحتانی باشد، ماده پرکننده باید مقاومت و دوام بیشتری داشته باشد و زیبایی آن اهمیت زیادی ندارد زیرا از دید اطرافیان پنهان می‌ماند. بنابراین ماده غیرهمرنگ نقره ای بهترین گزینه ترمیم دندان برای این نوع دندانها است. 
 
پر کردن دندان یا ترمیم دندان با مواد نقره ای (آمالگام):

در گذشته پر مصرف ترین ماده ترمیم دندان، آمالگام بوده که از آمیختن جیوه با یک آلیاژ تشکیل شده و همچنین آلیاژهایی همچون نقره، مس و قلع تهیه می‌شود. این ماده نزدیک به 2 قرن است که وارد عرصه دندانپزشکی شده و به دلیل مزایای فراوانی که دارد، از سوی بسیاری از متخصصین و دندانپزشکان زیبایی مهر تایید دریافت کرده است. 
 
 
 
 مزایای ترمیم دندان با آمالگام:

1- دوام زیاد: این مواد حداقل 10 تا 15 سال عمر میکنند و معمولا دوام خیلی بیشتری نسبت به پر کننده کامپوزیت دارند.

2- مقاومت بالا: آمالگام به خوبی میتواند نیروی جویدن را تحمل کند.

3- ارزان: آمالگام ارزانترین روش پر کردن دندان است.

معایب ترمیم دندان با آمالگام
1- نازیبایی: آمالگام نقره ای رنگ است و هنگام خندیدن یا صحبت کردن به وضوح دیده میشود.

2- تراشیدن زیاد دندان: برای ترمیم دندان با آمالگام باید بخش بیشتری از ساختار سالم دندان تراشیده شود تا فضا برای این پر کننده دندان فراهم شود.

3- تغییر رنگ: آمالگام ممکن است باعث تغییر رنگ ساختار طبیعی دندان که آن را احاطه کرده است، به آبی مایل به خاکستری شود.

4- ترک خوردگی و شکستگی: دندانها در مقابل دمای سرد و گرم منبسط و منقبض میشوند و ممکن است در نهایت ترک بخورند. مواد آمالگام نیز دچار چنین وضعیتی میشوند و در مقایسه با سایر مواد پر کننده دندان دامنه انبساط و انقباض گسترده تری دارند بنابراین احتمال ترک خوردن یا شکستن آنها در اثر نوسان زیاد دمای نوشیدنی یا غذایی که در دهان میگذارید، بیشتر است.

5- واکنش آلرژی: درصد کمی از مردم (تقریبا 1 درصد) به جیوه موجود در آمالگام آلرژی دارند.
 
آیا جیوه موجود در آمالگام ضرر ندارد؟
 
همان طور که قبلا اشاره کردیم جیوه موجود در آمالگام سمی است ولی با این وجود شواهد علمی فراوانی نشان میدهند که آمالگام خطری برای سلامتی ایجاد نمی کند. بر اساس همین تحقیقات علمی سازمان نظارت بر غذا و داروی امریکا (FDA) ترمیم دندان با آمالگام را برای کودکان بالای 6 سال و بزرگسالان بی خطر و ایمن دانسته است.

در واقع تحقیقات علمی بسیار زیادی که توسط FDA انجام شده است، هیچ ارتباطی بین استفاده از آمالگام و بروز مشکلاتی در سلامتی نشان نداده است. اما دستگاه عصبی جنین و کودکان کم سن ممکن است در مقابل تاثیر نوروتوکسینی (سم عصبی) بخار جیوه موجود در آمالگام حساس تر باشند.

داده های بسیار محدودی در مورد تاثیر بلند مدت استفاده از آمالگام در زنان باردار و جنین در حال رشد آنها وجود دارد. به همین علت در چنین مواردی تصمیم گیری بر عهده دندانپزشک است که آیا زنان باردار می توانند از این مواد استفاده کنند یا خیر. 
 
 
چرا با وجود سمی بود جیوه از این عنصر در آمالگام برای ترمیم دندان استفاده می شود؟

علت استفاده کردن از عنصر جیوه در آمالگام، پیوندی است که قادر است بین ذرات آلیاژ و جیوه برقرار می کند. این پیوند باعث استحکام، دوام و سختی آمالگام می شود.

مراحل کلی ترمیم دندان با آمالگام:

  • تراش و برداشتن پوسیدگی : تراش برای آمالگام به صورت یک قیف برعکس انجام می پذیرد و باید حفره رو به شکل گیردار درست نمود. چون آمالگام به دندان نمی چسبد و باید برای در نیامدن در حفره دندان گیر کند .

  • اگر حفره عمیق باشد باید اول با ماده ای به نام دایکال یا همون هیدروکسید کلسیم کف بندی انجام گیرد .دایکال به عنوان لایه ای برای محافظت از پالپ دندان بکار می رود و در دراز مدت باعث ساخته شدن یک لایه عاج محکم (عاج ثانویه) در زیر خودش می شود.
  • از آنجایی که ساختار آمالگام از فلز است و حرارت رو به سرعت به اعماق دندان هدایت می کند، در زیر آن یک لایه عایق حرارتی مثل یک لایه گلاس آینومر مورد نیاز می باشد.
  • قرار دادن آمالگام و فرم دادن به آن
  • تصحیح کوتاه و بلندی ترمیم
  • پالیش یا تسطیح سطح آمالگام 
 
 
ترمیم دندان به روش اینله اُنله

اینله و اُنله ی دندان چیست؟

اینله و اُنله نوعی ترمیم دندان برای دندان های عقبی است که دچار پوسیدگی های خفیف تا متوسط شده اند و یا ترک خوردگی و شکستگی دارند اما از طرفی این آسیب آنقدر جدی نیست که بیمار نیاز به روکش داشته باشد.افرادی برای این نوع ترمیم ها مناسبند که دندان هایشان آنقدر پوسیدگی و خرابی دارد که نمی توان آنها را با پر کردگی درمان کرد و از طرفی قسمت قابل توجهی از ساختار دندان نیز سالم مانده است که لزومی به روکش کردن نیست. با این روش، دندان پزشک می تواند به حفظ ساختمان دندان اصلی بیمار کمک کند.در اینجا به چند مورد از تفاوت های اساسی اینله و اُنله با پرکردگی های فلزی اشاره می کنیم:
اینله ها و اُنله ها ماندگارند: آنها از مواد سفت و با دوامی ساخته شده اند که تا 30 سال عمر می کنند.
برخلاف پرکردگی های قدیمی که مقاومت دندان را تا 50 درصد کاهش می داد، اینله ها و اُنله ها می توانند مقاومت دندان را تا 75 درصد افزایش دهند.
اینله ها و اُنله ها می توانند عمر دندان را طولانی کنند و از خرابی های بیشتر در آینده جلوگیری کنند.
اینله ها و اُنله ها زمانی مورد استفاده قرا می گیرند که پرکردگی های قدیمی نیاز به تعویض یا برداشته شدن داشته باشند. 
 
 
 
روند قرارگیری اینله و اُنله در ترمیم دندان

به طور کلی ترمیم های دندان به دو دسته تقسیم می شوند: مستقیم و غیر مستقیم. ترمیم های مستقیم در مطب دندانپزشک انجام می شود اما ترمیم های غیر مستقیم در آزمایشگاه های دندانپزشکی صورت می گیرد. ترمیم های اُنله معمولا غیر مستقیم است اما می تواند در برخی مطب های دندانپزشکی نیز ساخته شوند.ما در اینجا به فرآیند یکی از این دو می پردازیم: 
 
 
 
اُنله غیر مستقیم:

طی جلسه ی اول، دندان پزشک برای آماده سازی دندان، پوسیدگی ها و جرم گرفتگی های دندان را برطرف می کند. پس از آماده سازی دندان، از ساختار دندان نمونه می گیرد و به آزمایشگاه می فرستد. از آنجایی که آماده سازی اُنله ها چندین هفته طول می کشد، پزشک برای محافظت از دندان نوعی پر کردگی موقت روی دندان قرار می دهد. در جلسه دوم، پزشک پرکردگی موقت را برداشته و اُنله ها را روی دندان می چسباند.


اُنله مستقیم:

برای اُنله غیر مستقیم نیز همان روند آماده سازی قبل اجرا می شود و دندان با رزین کامپوزیت پر می شود. در گذشته پرکردگی های دندان در اجاقی سفت می شد و سپس روی دندان قرار می گرفت اما امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی روش های نوینی به وجود آمده است. مثلا CEREC ازشبیه سازی های کامپیوتری و دیگر امکانات مدرن برای ساخت ترمیم های پرسلینی در مطب دندانپزشک استفاده می کند. در این روش دندان پزشک می تواند تنها با گرفتن یک عکس و بدون هیچگونه نمونه برداری، پرکردگی موقت، یا قرار دومی؛ به طراحی و ساخت اُنله، اینله، روکش یا ونیر در حضور خود بیمار بپردازد.
 
 تفاوت اینله و اُنله

اینله و اُنله هر دو یک نوع ترمیم دندان هستند با این تفاوت که هر کدام قسمت متفاوتی از دندان را می پوشانند. اینله دندان فضای بین شیارها و لبه های گردی که در سطح مرکزی دندان قرار دارند را می پوشاند و بسیار شبیه به پرکردگی است و قسمت داخلی دندان را پر می کند در حالی که اُنله وسیع تر بوده و تا شیار های طرفین دندان کشیده می شود. به دلیل پوشش گسترده ای که اُنله ایجاد می کند به آن روکش تکه ای نیز می گویند.
 
 
 
 مزایای ترمیم دندان به روش اینله و اُنله

مزایای اینله و اُنله عبارت است از:

  • ظاهر: آنها بر خلاف آلیاژ های فلزی که در پر کردگی ها استفاده می شوند، ظاهری زیبا و طبیعی دارند و همچنین در مقایسه با مواد سفیدی که برای پرکردگی ها استفاده می شوند، احتمال تغییر رنگ یا لکه دار شدنشان بسیار کمتر است.پرسلین نه تنها می تواند شکل دندان طبیعی باشد، بلکه الگو ها و بخش های سطح دندان نیز با کمی تغییر رنگ به طوری طبیعی بازسازی می شوند.
  • استحکام: آنها به اندازه ی روکش ها برای دندان طبیعی مخرب نبوده و با محافظت از دندان طبیعی، استحکام دندان را افزایش می دهند.
  • فرسودگی: مواد تشکیل دهنده اینله و اُنله حتی در برابر سایش بسیار مقاوم بوده و مانند پرکردگی ها روی دندان را می پوشاند.
  • پوسیدگی: به دلیل محکم چسبیدن و جفت شدن با دندان، احتمال پوسیدگی در لبه های کناری دندان کمتر است.
  • طول عمر: آنها نسبت به پرکردگی ها ماندگاری و طول عمر بیشتری دارند.
  • بهداشت: برخلاف پرکردگی های ضعیف و ناقص، اینله ها و اُنله ها به دلیل اینکه متناسب با دندان هر شخص ساخته می شوند مانع تجمع پلاک (ماده ای شفاف و چسبناک که در دهان ساخته می شوند و حاوی باکتری است) روی دندان می شوند و به همین دلیل تمیز نگه داشتن آنها آسان تر است.
 
 
 
 چگونگی تشکیل پلاک ها به روی دندان و جرم گیری

انبساط: آنها مانند پرکردگی های دندان دچار انبساط و انقباض نمی شوند. مواد درون پرکردگی ها به علت کاهش فشار روی دندان، انبساط و انقباض را افزایش می دهد.

معایب ترمیم دندان به روش اینله و اُنله

معایب اینله و اُنله عبارت است از:

دو نوبت: برخلاف پرکردن، آنها در دو نوبت نصب می شوند مگر اینکه دندان پزشک شما از سیستم های CAD (طراحی به کمک کامپیوتر)و CAM (تولید به کمک کامپیوتر) یا CEREC (ترمیم مقرون به صرفه ی سرامیک برای مصارف زیبایی(دندان)) استفاده کند.
قیمت: آنها به دلیل داشتن یک مرحله آزمایشگاهی، از قیمت بالاتری نسبت به پرکردگی های دندان برخوردارند. البته به طور کلی از روکش های دندان ارزان تر هستند.
فرسایش: آنها فرسوده و کهنه نمی شوند اما برخی از سرامیک های سخت(مانند زیرکونیا) احتمال فرسایش دندان طبیعی که روی آنها چفت می شوند را دارند؛ خصوصا اگر مینای دندان طبیعی هنگام تنظیم اینله و اُنله کمی تخریب شده باشد. البته در صورتی که دندان اینله یا اُنله شده روی دندانی قرار بگیرد که روکش یا پرکردگی دارد، این احتمال از بین می رود.
شکست: البته در مواردی نیز می توانند با شکست مواجه شوند. به طور کلی این ممکن است به دلیل اشکال در پیوست کردن باشدکه می تواند منجر به افتادن اینله یا اُنله شود(هر چند سیمان استفاده شده بسیار محکم باشد). در صورتی که پس از افتادن آن را نگه دارید دندانپزشک می تواند به راحتی آن را سرجایش قرار دهد. مانند تمام ترمیم های دندان(روکش، ونیر، پرکردگی) در صورتی که به درستی با دندان چفت نشده باشند یا بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، ممکن است گوشه های دندان چار پوسیدگی شود.
 
 
 پر کردن موقت ( ترمیم موقت دندان ) :

پس از انجام مرحله اول عصب‌کشی همان درمان ریشه دندان تا زمانی که دندان دردش کاهش یابد و همچنین پس از آماده‌سازی و تراش دادن دندان برای اینله تا زمان تهیه ترمیم و روکش چینی یا طلا، دندانپزشک دندان را به منظور محافظت از آن به طور موقت پر می‌کند که اصطلاحا به این عما هم پانسمان کردن گفته می شود. مواد مخصوص پر کردن موقت دندان در شرایط اورژانسی نیز به کار برده می‌شود تا ابتدا آسیب‌دیدگی‌های جدی‌تر درمان شود و سپس دندان پر شود. به علاوه ممکن است بیمارانی که مدت‌ها تحت درمان بیماری‌های مختلف بوده‌اند و ضعیف شده‌اند، نتوانند پر کردن دائم را تحمل کنند.
 
 
 
بهترین ماده برای پر کردن دندان چیست؟

قبل از اینکه بفهمید که برای پر کردن دندان بهترین ماده چیست باید چند نکته مهم در نظر گرفته شود.

1- بزرگی حفره دندانی که قرار است پر شود

به خاطر استحکام بیشتر آمالگام، در مواردی که اندازه حفره در دندانهای عقبی که فشار زیادی را تحمل میکنند زیاد باشد برای پر کردن آن آمالگام توصیه میشود. با این حال با پیشرفتهای اخیر در ساخت رزین کامپوزیت دندان ممکن است این موضوع اهمیت چندانی نداشته باشد. برخی پژوهشهای اخیر تفاوت جزئی بین عملکرد آمالگام و کامپوزیت در پر شدگی های بزرگ را گزارش کرده اند. با این حال پژوهشی در سال 2010 که نرخ پایینی برای عدم موفقیت پر کردگی کامپوزیت گزارش کرده بود، در شرایطی که ترمیم زیادی در دندان لازم بود دوام آمالگام را بهتر گزارش کرد. در مواردی که ناحیه ترمیم کوچک باشد به خصوص اگر در نواحی از دندان باشد که تحت فشار زیادی قرار ندارد، نیروی بسیار کمتری به مواد ترمیمی وارد میشود بنابراین از این لحاظ آمالگام یا کامپوزیت تفاوتی نمیکند. 
 
 
2- قرار گیری دندان در معرض فشار زیاد

یکی از عوامل اصلی عدم موفقیت ترمیم های دندانی ترک خوردن و شکستن است. به همین علت در مواردی که نیروی بیش از حد معمول به مواد ترمیمی وارد میشود استفاده از کامپوزیت توصیه نمیشود. مثلا در بیمارانی که عادت بهم فشردن دندانها یا دندان قروچه دارند آمالگام مناسب تر است. در پژوهشی که در سال 2015 منتشر شد علت اصلی عدم موفقیت ترمیمهای کامپوزیتی شکستن ترمیم گزارش شده است. 
 
 
 3- احتمال پوسیدگی مجدد دندان

در برخی افراد به دلایل مختلف احتمال پوسیدگی مجدد دندان زیاد است. در چنین شرایطی وجود درز و حفره مانند وجود فاصله بسیار کم بین دندان و مواد پر کننده میتواند کمک زیادی به تجمع پلاک و باکتریهای عامل پوسیدگی دندان نماید. آمالگام دندان ماهیتا مهر و موم شونده است. به این صورت که تغییراتی در خود فلز رخ میدهد که هر گونه فضای میکروسکپی موجود بین مواد ترمیمی و دندان را پر میکند. اما در ترمیمهای چسبانده شده (باندینگ) مانند کامپوزیت، هنگام تابانیدن نور مخصوص کمی انقباض رخ میدهد. بنابراین حتی اگر کامپوزیت تنگاتنگ به دندان چسبیده باشد، باز هم ممکن است کمی انقباض یافته و احتمالا فاصله میکروسکپی بین دندان و مواد ترمیمی ایجاد شود. در مقاله 2015 بِک، پوسیدگی مجدد دندان دومین عامل اصلی عدم موفقیت ترمیمهای کامپوزیتی گزارش شد.
 
 
 
4- در معرض دید بودن ترمیم دندان

کامپوزیت همرنگ دندان است و هنگام صحبت کردن یا خندیدن اگر دندان ترمیم شده با کامپوزیت در معرض دید قرار بگیرد هیچ کسی متوجه آن نمیشود چرا که هیچ تفاوتی با دندان طبیعی ندارد. بنابراین تردیدی نیست که پر کردن دندان با کامپوزیت بسیار مطلوب تر و مورد پسند تر است. به خصوص در نواحی که دندان ترمیم شده در معرض دید قرار دارد زیبایی آن اهمیت بسزایی پیدا میکند. آمالگام تفاوت رنگ قابل توجهی با رنگ بخش طبیعی دندان که آن را احاطه کرده است دارد بنابراین توجه ها را به خود جلب میکند.

5- آلرژی به فلز

آلرژی به فلز موجود در آمالگام در موارد نادر گزارش شده است. در این افراد استفاده از مواد ترمیمی کامپوزیت تنها راه درمان است. در تحقیقات صورت گرفته کمتر از صد مورد واکنش آلرژی به آمالگام دندان مشاهده شده است.

مراقبت های پس از ترمیم :

تا 2 ساعت پس از درمان، از خوردن مواد خوراکی جویدنی خودداری نمائید ( نوشیدن مایعات ایرادی ندارد ) و تا 4 روز از خوردن مواد خوراکی سفت و ترد مانند آجیل ، چیپس ، ته دیگ و ...و همچنین مواد چسبنده مانند آدامس ، پنیر پیتزا ، گز ، خرما و ... خودداری فرمایید .
در صورت ترمیم دندان با مواد همرنگ به مدت 4 روز از خوردن و نوشیدن غذا و نوشیدنی رنگی ( مانند نوشابه ، قهوه ، چای و ... ) جهت جلوگیری از رنگ پذیری دندان خودداری فرمایید .
احساس بلندی دندان ناشی از بی حسی است در صورتی که بعد از برطرف شدن بی حسی احساس بلندی داشتید به دندانپزشک خود مراجعه نموده و در جهت رفع آن اقدام نمائید .
احساس درد پس از ترمیم دندان مخصوصا هنگام خوردن مواد غذایی طبیعی است و به مرور برطرف خواهد شد و گاهی تا یک ماه طول میکشد در صورت درد شدید و مداوم جهت درمان ریشه به دندانپزشک خود مراجعه نمائید .
پس از اتمام درمان و پایان جلسه درمان قبل از برطرف شدن بی حسی دندان داروی ضد درد مصرف نمائید .

نتیجه گیری :

اگر حس می کنید نیاز به پرکردگی، اُنله یا اینله، روکش دندان دارید، مطمئن باشید که با نادیده گرفتن مشکل، وضعیت سلامتی تان را به خطر می اندازید. مهم نیست چه نوع ترمیمی روی دندان تان انجام می شود، مهم این است که به آنها رسیدگی کرده اید و مسلما دندان هایتان روزی به این خاطر از شما تشکر خواهند کرد.
 
تاریخ به روز رسانی: 1399/11/26
تعداد بازدید: 2039
امتیازدهی
میانگین امتیازها:3 تعداد کل امتیازها:6
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.
Copyright © 2014 S.K.U.M.S - All rights reserved
A+ A-
Powered by DorsaPortal