مدیریت روابط عمومی
۱۴۰۳/۲/۱۳
1398/07/06
بمناسبت ششم مهر روز جهاني هاري

وبدا؛ مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد، با اشاره به فرا رسيدن ششم مهرماه روز جهاني هاري در تشريح راه هاي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري گفت: هاري نوعي بيماري ويروسي است كه ويروس آن از طريق بزاق حيوان هار و محل گازگرفتگي وارد بدن شده و به سمت اعصاب انتهايي در ماهيچه ها مي‌رود و شروع به تكثير مي‌نمايد.
به گزارش وبدا؛ احمد رئيسي افزود: اين ويروس در انسان و ساير پستانداران خونگرم قابليت رشد و تكثير دارد.
وي با بيان اينكه، در صورت ابتلاي فرد به ويروس هاري، مرگ او طي چند روز پس از شروع اولين علايم آن قطعي مي باشد افزود: خوشبختانه امروزه با پيشرفت علم و ساخت واكسن بيماري هاي مختلف، هاري قابل پيشگيري مي باشد.
وي با تاكيد بر اينكه، اگر فردي به ويروس هاري آلوده شد، بايد فوراً به مراكز درماني برود و واكسن هاري تزريق نمايد خاطر نشان كرد: 28سپتامبر مصادف با 6 مهر ماه روز جهاني «هاري» است كه به پيشنهاد سازمان جهاني بهداشت به ثبت رسيده است.
به گفته وي، هاري بيماري ويروسي دستگاه عصبي مركزي است كه اگر چه مرگ صد درصد مورد مبتلا را سبب مي‌شود اما، تمام موارد بروز اين بيماري قابل پيشگيري است.
رئيسي، اصلي ترين راه سرايت بيماري را از طريق گازگرفتن به وسيله حيوانات عنوان كرد و افزود: در مورد گربه و گربه سانان از طريـــــق پنجه كشيدن انتقال بيماري صورت مي گيرد، زيرا گربه دايماً مشغـــــــول ليسيدن پنجه ها يش مي باشد و پنجه ها آلوده به بزاق مي شوند و در موقع پنجه كشيدن مي تواند ويروس را از طريق خراش به انسان منتقل نمايد.
مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد، در تشريح اقدامات لازم جهت فرد حيوان گزيده گفت: شستشوي زخم با آب و صابون به مدت 15 تا 20 دقيقه و ضد عفوني نمودن زخم معمولاً با الكل يا بتادين و ارجاع فرد به مراكز بهداشتي درماني جهت تلقيح واكسن و سرم در اولين دقايق پس از گزش ضروري است.
وي تصريح كرد: از بخيه زدن و بانداژ زخم به جز مواردي كه خونريزي از شريان ها وجود دارد جداً خود داري شود چون باعث ماندگاري ويروس و ايجاد شرايط بي هوازي و تكثير ويروس در بدن مي شود.
به گفته اين مدير مسئول، در حال حاضر در استان چهارمحال و بختياري 35 مركزتخصصي درمان و پيشگيري از هاري وجود دارد كه درمان افراد حيوان گزيده را به صورت شبانه روزي و كاملاً رايگان انجام مي دهند.
رئيسي افزود: واكسيناسيون هاري بر اساس آخرين دستورالعمل كشوري در سال 1398 به دو روش عضلاني و داخل جلدي(اينترادرمال) انجام مي شود.
وي اضافه كرد: در روش تزريق عضلاني به ميزان يك دوز واكسن در عضله دلتوئيد و در روز هاي 0 و 3 و 7 و 14 انجام مي شود و در روش داخل جلدي به ميزان يك دهم سي سي در روز هاي 0و3و7 به صورت دو تزريق در پوست ناحيه دلتوئيد يا قسمت قدامي ران يا پشت كتف انجام مي شود.
وي گفت: طي سال 1397 تعداد سه هزار و 780 مورد حيوان گزيده در استان چهارمحال و بختياري ثبت و مورد درمان پيشگيري و واكسيناسيون هاري قرار گرفته اند و در شش ماهه نخست سال 1398 تعداد دوهزار و 180 مورد گزش قرار گرفته اند.
به گفته وي، با توجه به اقدامات انجام شده و پيگيري هاي فعال جهت مراجعه افراد حيوان گزيده به مراكز كنترل و پيشگيري از هاري طي 8 سال گذشته علي رغم وجود موارد تاييد شده بروز هاري در حيوانات ، هيچگونه مورد انساني ابتلا به هاري در استان وجود نداشته است .
مدير گروه پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي شهركرد افزود: همچنين با توجه به پيش بيني افزايش 10 تا 20 درصدي موارد حيوان گزيده تا پايان سال جاري نسبت به سال گذشته و كمبود سرم و واكسن ضد هاري در سطح كشور و لزوم كاهش موارد حيوان گزيدگي ، لازم است افراد در معرض خطر به توصيه هاي ايمني توجه نمايند.
رئيسي در اين خصوص اظهار داشت: كليه موارد حيوان گزيدگي چه اهلي و چه وحشي را بايد هار تلقي نمود و بيمار را بايد فوراً تحت اقدامات پيشگيري قرار داد.
وي تصريح كرد: گروههاي پرخطر يا دامپزشكان، تكنيسينها و كاردان هاي دامپزشكي، كاركنان و بازرسان گوشت در كشتارگاهها، شكارچيان، شكاربانان حفاظت محيط زيست و پرسنل مسئول هاري در مراكز بهداشت و كاركنان آزمايشگاههايي كه با ويروس هاري سر و كار دارند، افرادي كه قصد مسافرت به مناطق پرخطر را دارند و دانشجويان رده هاي مختلف دامپزشكي بايد واكسيناسيون قبل از مواجهه را دريافت نمايند.
وي ادامه داد: ضمن اينكه حيوانات خانگي را بايد نزد دامپزشك برده تا واكسن هاي مناسب را بر حسب منطقه اي كه در آن هستيد تزريق كند از در معرض تماس قرار گرفتن حيوان خانگيتان با ساير حيوانات جلوگيري نمائيد.
وي همچنين توصيه كرد: غذاي حيوان خود را بيرون از منزل قرار ندهيد، اين كار باعث جذب حيوانات وحشي و ولگرد مي شود.
وي تاكيد كرد: حيوانات وحشي نبايد به عنوان حيوان خانگي نگهداري شوند اين كار نه تنها غيرقانوني است بلكه اين حيوانات پتانسل مبتلا كردن صاحبان خود و سايرين را به هاري دارند.
وي، حفظ فاصله با حيوانات وحشي را براي پيشگيري از گزش و ابتلا به هاري ضروري دانست و افزود: اگر چه ممكن است حيوان آرام به نظر آيد ولي احتمال هار بودن آن وجود دارد لذا بايد به كودك خود بياموزيد كه "هرگز" به حيوانات ناآشنا نزديك نشود.
وي از مردم خواست، در صورتي كه احساس مي كنيد يك حيوان غيرمعمول به نظر مي رسد آن را به ادارت دامپزشكي اطلاع دهند.
رئيسي با بيان اينكه، بيشتر حمله هاي سگ ها به علت عدم بستن يا محدود كردن كافي سگ، تعليم نامناسب، يا اذيت كردن آنها اتفاق مي افتد لذا با توجه به اين نكات مي توان از مورد گزش قرار گرفتن پيشگيري كرد.
تعداد بازدید:
345
نویسنده:
منبع:
امتیازدهی
میانگین امتیازها:3 تعداد کل امتیازها:4
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الکترونیکی شما
شماره تلفن
توضیحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
کد امنیت
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میباشد.
Copyright © 2014 S.K.U.M.S - All rights reserved
A+ A-
Powered by DorsaPortal